Dieta śródziemnomorska w prewencji pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych
2013-04-03Źródło: Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
Na łamach The New England Journal of Medicine opublikowano wyniki randomizowanego wieloośrodkowego badania oceniającego skuteczność diety śródziemnomorskiej w prewencji pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych.
Do badania włączono 7447 osób (wiek: 55-80 lat, 57 proc. stanowiły kobiety) o wysokim ryzyku sercowo-naczyniowym ale bez stwierdzonej choroby sercowo-naczyniowej w momencie rozpoczęcia badania. Badanych losowo przydzielano do jednej z trzech diet: (1) śródziemnomorskiej suplementowanej dodatkowo oliwą z oliwek; (2) śródziemnomorskiej suplementowanej orzechami lub (3) diety kontrolnej o ograniczonej zawartości tłuszczów. Za pierwszorzędowy punkt końcowy przyjęto częstość występowania incydentów sercowo-naczyniowych (zawału serca, udaru lub zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych).
Pierwszorzędowy punkt końcowy wystąpił u 288 badanych. Iloraz ryzyka jego wystąpienia wyniósł 0,70 (95 proc. CI [0,54-0,92]) w grupie 1 (n=96), a 0,72 (95 proc. CI [0,54-0,96]) w grupie 2 (n=83). W grupie kontrolnej odnotowano 109 incydentów sercowo-naczyniowych. Nie zaobserwowano działań niepożądanych stosowanych diet.
Estruch i wsp. wykazali, że dieta śródziemnomorska połączona ze spożywaniem dodatkowych ilości orzechów i oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe.
Autor:
lek. Ewa Witkowska