Mango nowym lekiem na cukrzycę?
2013-05-12Źródło: http://www.medicaldaily.com/articles/14849/20130423/mango-polyphenols-health-benefits-reduce-blood-sugar.htm
Profesor Edralin Lucas z Oklahoma State University badała wpływ konsumpcji mango na otyłych ludzi (BMI ≥ 30kg/m2). W próbie uczestniczyło 20 osób - 11 mężczyzn i 9 kobiet, każdy otrzymywał 10g suszonego mango (ekwiwalent 100g świeżego owocu) przez 12 tygodni. Po tym okresie okazało się, że poziomy glikemii były znacząco niższe niż na początku badania. Podobne wyniki otrzymano już 2 lata wcześniej w badaniu na mysich modelach. Niestety, pozytywny wpływ mango na glikemię nie został jeszcze w pełni wyjaśniony. Prawododobnie jest on związany z obecnością związków polifenolowych.
Podsumowując, suplementacja mango może mieć pozytywny wpływ na profil glikemiczny, potrzebne są jednak dalsze badania.
Opracował: Maciej Gryzak