Jak na śmiertelność wpływają wielonienasycone kwasy ω3?
2013-03-25Źródło: Mozaffarian D, Lemaitre RN, King IB, Song X, et al. Plasma Phospholipid Long-Chain ω-3 Fatty Acids and Total and Cause-Specific Mortality in Older Adults: A Cohort Study. Annals of Internal Medicine. 2013 Apr;158(7):515-525.
Na łamach Annals of Internal Medicine opublikowano wyniki prospektywnego badania kohortowego oceniającego wpływ stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω3 (ω3 polyunsaturated fatty acids, ω3-PUFA), w tym kwasu eikozapentaenowego (eicosapentaenoic acid, EPA), dokozapentaenowego (docosapentaenoic acid, DPA) i dokozaheksaenowego (docosahexaenoic acid, DHA) we krwi na śmiertelność wśród osób dorosłych nie przyjmujących suplementów diety.
Do badania włączono 2692 obywateli USA w wieku 74 lat (±5 lat) z ujemnym wywiadem w kierunku choroby niedokrwiennej serca (ChNS), udaru i niewydolności serca w momencie rozpoczęcia badania.
Podczas 30 829 osobo-lat trwania badania odnotowano 1625 zgonów (z czego 570 z przyczyn sercowo-naczyniowych), 359 zakończonych i 371 niezakończonych zgonem ostrych zespołów wieńcowych oraz 130 zakończonych i 276 niezakończonych zgonem udarów mózgu. Wyższe stężenia ω3-PUFA wiązały się z niższą śmiertelnością wśród badanych (HREPA=0,83, HRDPA=0,77, HRDHA=0,80, HRω3-PUFA=0,73). Niższe ryzyko zgonu wynikało ze zmniejszenia śmiertelności spowodowanej przyczynami sercowo-naczyniowymi. Wykazano też, że osoby, u których stężenie ω3-PUFA znajdowało się w najwyższym kwartylu żyły przeciętnie 2,22 lata dłużej (95 proc. CI [0,75-3,13]) po 65 roku życia niż osoby, których stężenie ω3-PUFA znajdowało się w najniższym kwartylu.
Wyniki badania sugerują, że wysokie stężenia wielonienasyconych kwasów ω3 we krwi przyczyniają się do zmniejszenia śmiertelności, szczególnie z przyczyn sercowo-naczyniowych, u osób w wieku podeszłym.
Autor:
lek. Ewa Witkowska