mediNEWS

Dodaj do ulubionych »

Czekolada smaczna i zdrowa

2012-09-30
czekolada, udar, mężczyzna, ryzyko

Źródło: Larsson SC. Chocolate consumption and risk of stroke: A prospective cohort of men and meta-analysis. Neurology 2012, Aug 29

Szwedzcy naukowcy twierdzą, że spożywanie gorzkiej czekolady może chronić mężczyzn przed udarem. 
Przeprowadzili oni prospektywne badanie obejmujące 37,103 mężczyzn oraz metaanalizę 5 wcześniejszych badań (wyszukanych w bazach PubMed oraz EMBASE). Spożycie czekolady oszacowano na podstawie indywidualnych kwestionariuszy uczestników, a rozpoznanie udaru potwierdzano na podstawie Swedish Hospital Discharge Registry.
Analizując dane zebrane przez 10,2 roku trwania obserwacji wykazano, iż zwiększone spożycie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko udaru -  zarówno niedokrwiennego, jak i krwotocznego.

Metaanaliza wcześniej opublikowanych prac potwierdziła wynik badania - ryzyko względne wystąpienia udaru porównując najwyższy kwartyl spożycia czekolady do najniższego wyniosło 0,83 dla badania  (95% CI 0.70-0.99) oraz 0,81 dla metaanalizy (95% CI 0.73-0.90).

Opracowała: lek. Maria Miąskiewicz



Narzędzia

Medi-narzędzia

  • Opublikuj prezentację
  • Dodaj notatki
  • mediGIEŁDA
  • mediFORUM
  • Dodaj profil
  • Dodaj wydarzenie
  • Partnerzy portalu:







    Skróty

  • dla Lekarzy: pzwl.pl | medidiabetolog.pl | leczenieokolooperacyjne.pl | mediginekolog.pl  | zakrzepyizatory.pl
    dla Pielęgniarek i Położnych: nursing.com.pl
    dla Pacjentów: forumzdrowia.pl | dla Studentów: medistudent.pl
  • Zobacz produkty >>
  • Reklama w portalu >>