Czekolada smaczna i zdrowa
2012-09-30Źródło: Larsson SC. Chocolate consumption and risk of stroke: A prospective cohort of men and meta-analysis. Neurology 2012, Aug 29
Przeprowadzili oni prospektywne badanie obejmujące 37,103 mężczyzn oraz metaanalizę 5 wcześniejszych badań (wyszukanych w bazach PubMed oraz EMBASE). Spożycie czekolady oszacowano na podstawie indywidualnych kwestionariuszy uczestników, a rozpoznanie udaru potwierdzano na podstawie Swedish Hospital Discharge Registry.
Analizując dane zebrane przez 10,2 roku trwania obserwacji wykazano, iż zwiększone spożycie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko udaru - zarówno niedokrwiennego, jak i krwotocznego.
Metaanaliza wcześniej opublikowanych prac potwierdziła wynik badania - ryzyko względne wystąpienia udaru porównując najwyższy kwartyl spożycia czekolady do najniższego wyniosło 0,83 dla badania (95% CI 0.70-0.99) oraz 0,81 dla metaanalizy (95% CI 0.73-0.90).
Opracowała: lek. Maria Miąskiewicz