Żurawina w prewencji ZUM - skuteczna?
2012-07-25Źródło: Chih-Hung W, et al. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2012;172(13):988-996.
Zakażenia układu moczowego (ZUM) są jednymi z najczęstszych nabytych infekcji bakteryjnych. Jedną z domowych metod zapobiegania ZUM stosowaną od dawien dawna jest spożywanie produktów zawierających żurawinę. Jakie są naukowe dowody na skuteczność tej metody?
Chih-Hung i wsp. przeprowadzili metaanalizę dostępnych w medycznych bazach danych badań w celu oceny skuteczności produktów zawierających żurawinę w zapobieganiu ZUM. Autorzy starali się także wyodrębnić czynniki mogące wpływać na to działanie.
W sumie do analizy włączono 10 badań (n=1494 chorych). Obliczono, że iloraz ryzyka wystąpienia ZUM u chorych spożywających produkty żurawinowe vs nie stosujących żurawiny (przy umiarkowanym stopniu heterogenności danych, I2=43proc.) wyniósł 0,62 (95 proc. CI [0,49-0,80]). W analizie na podgrupach wykazano, że produkty żurawinowe były skuteczniejsze w zapobieganiu ZUM u: kobiet (RR=0,49, 95 proc. CI [0,34-0,73]), kobiet z nawracającymi ZUM (RR=0,53, 95 proc. CI [0,33-0,83]), dzieci (RR=0,33, 95 proc. CI [0,16-0,69]), osób pijących soki żurawinowe (RR=0,47, 95 proc. CI [0,30-0,72]) i osób stosujących produkty żurawinowe więcej niż dwa razy na dobę (RR=0,58, 95 proc. CI [0,40-0,84]).
Metaanaliza przeprowadzona przez Chih-Hung i wsp. dowodzi, że produkty żurawinowe mogą być skuteczne w zapobieganiu ZUM.
Autor:
lek. Ewa Witkowska