Zatosowanie wyciągu z kurkumy w prewencji rozwoju cukrzycy typu 2
2012-07-12Źródło: Somlak Chuengsamarnet al. Curcumin Extract for Prevention of Type 2 Diabetes, Diabetes Care July 6, 2012
Czy kurkuma może opóźnić wystąpienie cukrzycy u pacjentów ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym? Badacze z Tajlandii twierdzą, że tak. 240 pacjentów ze stanem przedcukrzycowym zrandomizowali do jednej z dwóch grup – badanej, otrzymującej kapsułkę z ekstraktem z kurkumy, lub kontrolnej, otrzymującej placebo. Podwójnie zaślepione badanie trwało 9 miesięcy. Badano między innymi funkcję komórek beta trzustki, insulinowrażliwość, stężenie cytokin przeciwzapalnych (na początku, po 3, 6 i 9 miesiącach od początku interwencji).
Po 9 miesiącach cukrzycę typu 2 rozwinęło 16,4% osób z grupy kontrolnej i żadna z osób z grupy badanej. U osób przyjmujących kurkumę stwierdzano wyższe wartości wskaźnika HOMA-β i stężenia adiponektyny oraz niższe wartości wskaźnika HOMA-IR oraz stężenia peptydu C w stosunku do grupy przyjmującej placebo.
Reasumując, u osób ze stanem przedcukrzycowym 9-miesięczna terapia kurkumą istotnie zmniejszyła liczbę chorych, którzy rozwinęli cukrzycę.
Opracowała: lek. Maria Miąskiewicz